Безводие мъчи Калофер. Жителите на града имат вода едва по 1-2 часа на ден. Този вторник те са излезли на протест в центъра на града заради проблема и организират блокада на Подбалканския път.

Калоферчани споделят, че когато оскъдната вода достигне до тях по водопровода, тя е жълта и мръсна, а като доказателство показват бутилките и кофите, които са напълнили.

За да задоволят битовите си нужди, жители ходят до близките извори.

„Качеството на водата е ужасно. Водопроводната мрежа е за смяна. Години наред ни лъжат от общината и кметът (на община Карлово) Кабаиванов, че има проекти за пречиствателна станция и ще сменят водопроводната мрежа. Ние не вярваме!“, заяви възрастна калоферчанка.

„Този проблем не е от сега. Той е от годините назад. Може би повече от 15-20 години. Има много подписки в знак на протест“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов, който е категоричен, че твърденията на Кабаиванов са неверни и че „въобще не сме включени в инвестиционната програма на община Карлово“.

Стоянов призова Кабаиванов поне да покаже входящия номер на този проект

За да привлекат вниманието към проблема с водоснабдяването в града им, калоферчани ще блокират този понеделник за 10 минути Подбалканския път, но ако не им бъде обърнато внимание, след 10 дни ще спрат движението по трасето за много по-дълго, заяви Стоянов.

Протестиращите затвориха главния път малко след 9:30 ч. За да покажат причините, те наляха кофи и шишета с вода от чешмите в центъра на града и близките къщи.

Според ВиК-Пловдив за ремонт тази година са отредени 3 улици. Протестиращите се заканиха, че ако не започне незабавния ремонт, блокада отново ще има и вече ще е трайна.

Вижте повече във видеата.