Неочаквано ценни исторически находки попаднаха в Чипровския музей. Те са открити от местни жители в землището на града.

Богатото минало на Чипровци се мери основно в руда и килими, но музеят в Чипровци пази доказателства за много повече история, събрана дори в една цедка – обикновена за съвремието ни вещ, но луксозна за ранно-римската епоха.

"Характерното за цедката е, че тя е претърпяла във времето ремонт. Счупила се е долната част, която е с дупките, подравнена е горната част, която е едно цяло с дръжката и ръба и след това е направена втора ламаринка с дупки, която е занитена по периферията на първата. Тоест дори луксозните вещ, във времето предавани, също са ремонтирани“, коментира археологът Мирослав Марков.

Цедката е дарение на чипровчани заедно с накити, въоръжение, монети, епиграфски паметник. Предметите са общо 24 и са от предримска, тракийска и римска класическа епохи. За толкова малък район броят им е внушителен, особено и защото са разнообразни по тип и характер. Сред най-ранните и ценни находки е железен меч от седми век преди Христа, рядкост заради Т-образната си дръжка.

„Това е меч тип "махайра", от така наречените "криви" ножове – може би третият в страната", уточнява археологът Рени Христова.

„Тези вещи не са ценни за пазара, те са ценни за науката“, казва Мирослав Марков.

Според него най-интересни са и сребърните накити.

 
"Най-вероятно металът за тяхното производство е добит именно тук, в района на Чипровци, където най-много са залежите на сребро“, каза той.

Най-древното в Историческия музей в Чипровци са малки статуетки от древен Рим, които обаче са копие.

От днес находките са част от постоянна експозиция. Така освен с килими и руда забележителното минало на Чипровци се доказва и с археологическо богатство.