Жители на ботевградското село Врачеш излизат тази сряда на протест срещу честото спиране на тока. Въпреки сигналите до омбудсмана и до Комисията за енергийно и водно регулиране, проблемът остава нерешен.

И през лятото, и през зимата село Врачеш е като коледна елха.  Токът гасне по няколко пъти на ден. Макар да е за кратко, това причинява големи щети.

„Гръмна удължителят, специален предпазител има. И после гръмна компютърът“, разказва местният жител Петър Димитров. 

Снимка: btvnovinite.bg

Токовият удар при Петър е отпреди година и едва не причинил пожар. У съседката му Мая Маркова е отпреди няколко седмици и е взел две жертви – готварска печка и хладилник.

„Токът спира поголовно, на ден съм броила по 10-12 пъти“, разказва Мая.

Снимка: btvnovinite.bg

Жената отказала да се жалва в ЧЕЗ, обезверена от комшията Петър, който подал жалба за компютъра, но без резултат.

„Телевизорът ми изгоря, отидох в ЧЕЗ и казаха, че няма смисъл да подавам никакви молби, защото нищо не може да се направи. Изхвърлихме го, с кмета говорих да организира среща с ЧЕЗ, те отказват“, разказва Ивета Дачева, друга потърпевша от честите спирания на тока.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега хората от района са решени на още по-крайни действия.

"Проблемите с тока са започнали през октомври месец 2015 г. Спираше за по два часа през пет минути. Аз лично се ангажирах тогава и написах писмо до изпълнителния директор на ЧЕЗ. Това деяние спря за 8 месеца и после започна отново. През 2018 г. нашето търпение преля и имахме активен протест на международен път Е-79, след което имахме среща с техни представители, които обещаха, че в рамките на три месеца проблемът ни ще бъде решен – да, ама не. С кратки прекъсвания тази компания продължава ежедневните си спирания на тока“, разказва Ивелина Сърновска, организатор на инициативния комитет зад протеста.

Сърновска се обърна към министъра на енергетиката Теменужка Петкова и попита кой ще отговаря, ако в резултат на спирането на тока се стигне до сериозен инцидент и възникне пожар.

От ЧЕЗ изпратиха до bTV позиция, в която се казва, че проблемът е причинен от съоръжение, което не е тяхна собственост и често аварира.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм в постоянна комуникация с фирмата. Поеха ангажимент да ми предоставят справка за последните 30 дни за всички прекъсвания, тяхната продължителност и причини. Не ми беше изтъкнат този аргумент, че проблемът е в чуждо съоръжение, но независимо къде е проблемът, те са доставчик на услугата и трябва да го решат“, казва кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

Жителите на Врачеш заявяват, че ще спрат да плащат сметките си и ще подадат колективен съдебен иск към ЧЕЗ. В селото стартира подписка, която ще бъде адресирана до енергийното ведомство, регулатора и омбудсмана. 

От електроразпределителя казват, че ще предприемат стъпки за закупуване на въпросното съоръжение, а откакто се е разбрало, че ще има протест, токът в селото не е спирал една седмица.