Дни преди парламентарните избори община Благоевград започна процедура по заличаване на 3526 адресни регистрации в село Рилци. Те са на български граждани от Северна Македония.

Отписването им започва година и половина след сигнал на жителите на селото, че регистрираните са в избирателните списъци, а никой не ги е виждал.

Снимка: bTV

Над 3000 гласа на български граждани от Северна Македония са вписани в избирателните списъци на Рилци. Жителите на селото са поискали заличаването им още преди местния вот през 2019 г. 

Снимка: bTV

„Даже сме имали много смешни ситуации, когато някой се реди на опашка половин – един час, и след като дойде до списъците се установява, че той не е жител в Рилци, а в с. Дъбрава, например. Те даже и не знаят къде са регистрирани“, казва Дора Зашева от с. Рилци.

Въпреки заповедта за заличаване те ще имат право на глас на парламентарните избори, казва кметът на Рилци Крум Крумов. Поне след месец ще бъде премахната регистрацията им в селото, твърди той.

„Процедурата е доста дълга, знам, че е почнала. Докъде е стигнала - нямам информация, но ще бъде финализирана през май. Има 76 и по настоящ адрес, регистрирани на празни имоти, където няма постройки“, обясни Крумов.

В системата ГРАО на адрес ул. "Охрид" №10, например, са регистрирани над 600 граждани с произход Северна Македония. Улицата обаче свършва на номер 8. На друг адрес – на ул. „Васил Левски" 41, където няма имот, са регистрирани 459 лица от Северна Македония.

Хората са станали български граждани през последните 15 години. Те са регистрирани както в празни имоти, така и в застроени такива. Някои от собствениците на къщите дори не знаят как и кога е станало.

Много от регистрациите, които са на незастроени имоти, са направени по време на управлението на бившия кмет на село Рилци – Живко Чукарски, който е на поста няколко поредни мандата. Твърди, че политиката и законът го изисквали.

„2011 г. в селото беше сформирана комисия, която за да не се записват както и да е имотите, решиха на свободни общински имоти да бъдат регистрирани тези лица, за да фигурират в национална база данни“, обясни Живко Чукарски.

Потърсихме за позиция представител на засегнатите от заповедите за заличаване, но такива не открихме.

Рилци не е единственото село с хиляди фиктивни обитатели. Друго такова е близкото до Благоевград Бело поле, където на един трафопост са регистрирани 600 души от Северна Македония. Отписване и заличаване на адреси там засега не е стартирало, а по данни на общината македонците с българско гражданство в Благоевградско са близо 25 000.