Преди месец домашно куче е пребито жестоко в ямболското село Тенево и заради травмите лекарите предлагат да бъде евтаназирано.

„След прегледа се установи, че има множество фрактури, една от които - на долната челюст. По тялото имаше фрактура на дясната раменна кост. Най-вероятно с някаква тръба или нещо подобно. Видимо беше доста изплашено, добре се държеше за състоянието, в което беше”, каза ветеринарният лекар д-р Костадин Манов.

Снимка: btvnovinite.bg

Инцидентът завършва с щастлив край – днес животното живее втори живот, благодарение на хора с добри сърца, които му дават името Макс. Насилникът е задържан за 24 часа.

От Фондация „Четири лапи” не приемат кученцето да бъде евтаназирано и организират спешно транспортиране в София. Кметът на община Тунджа изпраща кола и екип, които тръгват незабавно. Общинският служител Владимир Стоев се връща към този момент със смесени чувства.

Снимка: btvnovinite.bg

„То беше доста изплашено и изобщо не реагираше, сложихме го в клетката, качихме го в колата и тръгнахме за София. Бях притеснен, защото животното е наранено и не се знае здравословното му състояние, дали ще издържи около три часа път. Много кротко и спокойно пътуваше, което ме учуди”, спомня си Стоев.

В клиниката наричат кученцето Макс. Вече месец медиците се грижат за животното. 

„Кучето беше в изключително тежко състояние – с множество фрактури и кръвоизливи. Претърпя две операции, в момента Макс се чувства прекрасно. Кучето е жертва на човешко насилие и беше изключително недоверчив. След около 2 седмици Макс ще бъде готов за новото си семейство”, каза Д-р Мечева и допълни, че вече има интерес животинката да бъде осиновена.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато десетки хора се борят за живота му – мъжът, който го е пребил е освободен. Екип на bTV го откри в село Тенево – пиян и агресивен. В селото се страхуват от агресивния мъж, който е известен с пословичната си жестокост и криминално досие.

По случая е образувано досъдебно производство, но още не е ясно дали  ще бъде повдигнато обвинение.