Поредно признание за bTV - Жени Марчева и Мария Ванкова са победителите в четвъртото издание на конкурса за журналистика "Димитър Цонев".

От създаването си фондацията стимулира развитието на качествената българска телевизионна журналистика, както и насърчава студенти да се развиват в сферата.

Тази година управителният съвет определи наградата за водещ да бъде връчена на Жени Марчева, която е водеща на "Тази събота и неделя", а за репортер - на Мария Ванкова за поредицата й "COVID-19: Ваксините". Така и двата приза отиват за нюзрума с най-високо доверие у нас.

"Аз съм част от едно много по-голямо нещо, въпреки че пише моето име на тази награда, за което благодаря безкрайно на фондация "Димитър Цонев", както и на мениджмънта на bTV за тази номинация - то се нарича "Тази събота и неделя", каза Жени Марчева.

"Не мога да изброя всички хора, благодарение на които се случи този проект "COVID-19: Ваксините". Това е един проект, в който аз вложих много сърце и усилия. Зад него стоя усилията на много хора, не само моите", каза Мария Ванкова.

"Не смятам, че се е променил начинът, по който се прави качествената журналистика, откакто работя като журналист - без значение дали има пандемия, или някакво друго изпитание за обществото ни", каза Марчева.

"Димитър Цонев е моят пръв началник преди много години, аз дойдох в неговия нюзрум като стажант-репортер. Правилата, които тогава съм чувала от него и неговите колеги, обучавали ме като журналист, по никакъв начин не се различават от тези, които действат днес", допълва Жени.

"Формулата за качествена журналистика няма как да се промени, тя е устойчива и константна величина. Но се промениха каналите, по които ние стигаме до аудиторията. Ще дам пример с рубриката "COVID-19: Ваксините" - ние успяхме да адаптираме всеки един епизод в подкаст, защото младите хора харесват много този формат и предпочитат информирането по този начин", каза Ванкова.

"Ако формулата за качествена журналистика няма как да се промени, ние трябва да се адаптира към начините, по които хората предпочитат да получат тази формула", допълва Мария Ванкова.

"Да бъдеш всеки ден задълбочен, да бъдеш всеки ден честен както с колегите си, така и с аудиторията, да стоиш стабилно на екран и да излъчваш доверие - това са неща, които ден по ден усъвършенстваш в себе си. Както пишеше на грамотите ни с Мария - това е награда за отдаденост на журналистиката, а аз смятам себе си за човек, който е отдаден на професията", каза Марчева.

"Да се трудим здраво и упорито, но с лекота", обобщи водещата на предаването "Тази събота и неделя".