Млада жена от Пловдив е с изгаряния по краката от калъф за телефон. Диана Плачкова е с обгаряния по бедрата.

“Бях седнала, а телефонът, както обикновено, го бях сложила върху краката. Около 20 минути да е бил на краката ми, след това станах и усетих някаква странна болка. Докато се прибрах, вече краката ми горяха. Видях три големи червени петна. След като си измих краката, болката продължи”, разказа тя.

Диана Плачкова каза, че е забелязала течност около телефона. Помислила, че е от батерията.

“Оставих телефона в двора, в случай че стане нещо. След това тръгнах към болницата”, добави тя.

Оказва се, че жената е с изгаряния от първа степен. Тя е настанена за пет дни в болница.

По думите ѝ лекарите са имали съмнения, че изгорената тъкан може да некротизира. Диана Плачкова каза, че си е купила калъфа от магазин в Пловдив, а не от интернет.

За да изследваме каква е течността, Дияна купува същия модел калъф. Предаваме го на Комисията за защита на потребителите в Пловдив за проверка в лаборатория.

Подобни калъфи се продават и онлайн. Съставът им е описан като пластмаса или силикон. Според Асоциацията „Активни потребители“ няма как течността вътре да е само от това.

„Силиконът няма как да предизвика изгаряния. Вътре е имало или киселина, или основа - те не са обичайни. Затова и случаят е доста рядък. Бих посъветвал хората течности, които не знаят какви са - да не ги пипат. Ако се случи, просто обилно измиване на ръцете и другите поразени места с вода. Това помага в 99% от случаите“, коментира д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“.

Тъй като не винаги е възможно клиентът да изиска документи за произход, експертът съветва още да купуваме подобни артикули от проверени магазини и от познати вериги.