„Нашето желание е не да се фрагментираме, а по-скоро да постигнем възможното управление на редовно правителство, за да съществува 48-ото Народно събрание, защото все още в парламентарната република важните решения се взимат в парламента. Затова и не беше изненада, че ние предложихме неутрален човек“, каза в "Тази сутриН" Росен Желязков от ГЕРБ.

Изненадващо вчера партията изпрати на „Дондуков“ 2 неврохирургът проф. Николай Габровски да вземе първия мандата за кабинет в рамките на 48-ото НС като кандидат за премиер.

Желязков уточни, че ако от ГЕРБ бяха предложили лидера си Бойко Борисов или друг човек от партията, трябваше да разчитат само на тясна политическа подкрепа.

„Ние слагаме на масата за разговори, не ги наричам преговори, а разговори нашата програма. Това е сериозна програма за управление. В нея има всичко онова, от което има нужда, без да се политизира излишно разговорът“, каза депутатът от ГЕРБ.

По думите му проф. Габровски има голяма свобода на действие при сформирането на състава на кабинета. Бивши министри от кабинетите на ГЕРБ няма да бъдат предлагани.

"Поставяме интересите на държавата пред тези на партията", подчерта Росен Желязков.

Гледайте целия разговор във видеото!