Жителите на видинското село Медовница сигнализират за тежки инциденти с тирове и други автомобили, минаващи през населеното място по международния път Е-79. Проблемът идва от много остър завой, който не е достатъчно добре обозначен и преди който няма достатъчни мерки за ограничаване на скоростта – а камиони, бусове и коли като цяло се движат с непозволена скорост. Резултатът са огромен брой случаи, в които превозни средства излитат от завоя и събарят огради и къщи.

През годините има и немалко жертви.

Най-малко три пъти Вени Венков се е наложило да си възстановява оградата. Той разказа, че при един от случаите бус буквално е спрял до къщата му. Сега я е маркирал собственоръчно със светлоотразителни жилетки и табели.

Снимка: bTV

Не е имал такъв късмет друг жител на селото. Домът му е разрушен от румънски тир. При инцидента загива шофьорът, а собственикът на къщата и до момента не е получил и стотинка обезщетение. Изселил се е при дъщеря си чак в Свиленград.

Снимка: bTV

„За да стигнем до Вас сме ходили в общината във Видин и в Апи. Всички завои са обезопасени, само тук някой реши, че е безопасно“, коментира Маруся Венкова. Хората се питат дали трябва да стане трагедия в Медовница, за да се задействат институциите.

Отговорът на областното пътно управление е, че със затопляне на времето ще започнат работа по участъка и ще има мигащи светлини и изкуствени неравности преди завоя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!