Сладоледена къща в Пловдив е пред фалит, защото общината отказва да опрости наемите за месеците, когато заведението е било принудително затворено от държавата заради пандемията.

Сладкарницата на Кръстина Куртогуларъ не работи от месеци, но наемът си тече, а наемодател не е частно лица, а общината.

Заведението предлага сладкиши и сладоледи – собствено производство. Не получава никакви подкрепа от държавата.

„Ние, нашата фирма специфично, сме производство. И затова не ни отпускат никакви помощи“, уточнява жената.

Месеците принудително затваряне принуждават 10 от 12-те служители да напуснат.

Община Пловдив опрощава месечните наеми през първия локдаун, но не и при второто затваряне. Така след месеци без работа се оказва, че заведението дължи 5-цифрена сума за наем.

Кръстина сигнализира кмета и местния парламент. Отговор не идва. Пристига обаче писмо със заплаха за съд.

„За наша неприятна изненада получихме писмо, че в 14-дневен срок трябва да платим цялата сума, плюс лихвите към нея. Сумата е около 40 000“, казва Кръстина Миткова Куртогулларъ.

Общината е категорична, че опрощаване на наемите за миналата финансова година вече е невъзможно.

Оттам обясняват и че повечето наематели си плащат задълженията. Имало само шест молби за опрощаване на дълговете.

Величко Родопски, зам.- кмет "Финанси и стопански дейности" в Община Пловдив, посочва, че ще предложат да се намали наема.

„Има огромна опасност да фалираме. Всъщност ние ремонтирахме цялата сграда за наша сметка, за което изтеглихме кредити. Кредитите възлизат на стотици хиляди“, казва собственичката на заведение.

Дали общината ще опрости поне частично наемите на фирмите, които принудително не работеха заради локдауна, ще реши общинският съвет на следващата си сесия.