Затварят част от международния път Е-79 край Мездра от 10 юни до края на годината заради изграждащия се скоростен път между Ботевград и Видин. Очакват се затруднения за шофьорите и интензивен трафик. 

Автомобилите до 12 т ще може да преминават през Враца – Паволче – Челопек – Лютиброд, Искърското дефиле, както и през Мездра – Роман – Златна Панега и връзката с АМ „Хемус“.

Движението на тировете от и към „Дунав мост“ 2 може да се извършва по маршрута през прохода Петрохан в посока София, а в обратна посока след АМ „Хемус“ - през Долни Дъбник, Кнежа и Бяла Слатина.

„Теренът е изключително сложен за строителство – планински. Работа по трасето, взривни работи, изкопни дейности, които застрашават преминаващите. Безопасността налага затварянето на участъка. Обходните маршрути не са леки, те минават през населени места. Апелирам шофьорите за търпение“, каза Веселин Николов, директор на Областно пътно управление - Враца.

Въпреки че е със светлина и звукова сигнализация, жп прелезът през село Лютиброд е без бариери и хората се притесняват, че увеличеният трафик ще доведе до катастрофи.

„Трябва да сложат бариера или охрана, иначе ще стане опасно“, казва Емилия Петкова, жител на село Лютиброд.

Някои от обходите удължават разстоянията, какъвто е случаят с близкото до Мездра село Ребърково. В регулирането на движението първите дни ще участва и полицията. Очаква се ремонтът да приключи до края на годината.