27 септември започва като обикновен работен ден за Иван Панов и Стефан Панайотов. Реагират на сигнал за жена, която ражда, но още с качването ѝ в линейката, раждането започва.

„Притеснение и емоция винаги има. Емоцията се оставя и трябва да се действа хладнокръвно. Жената беше притеснена, но след като видя детенцето, се успокои“. Това сподели пред bTV д-р Иван Панов, лекарски асистент.

„Аз бях на седмото небе. Това беше мечта, заради която дойдох в Спешна помощ. Радвам се, че на мен и на моя екип се случи“, добави той.

Стефан Панайотов, шофьор на линейката, добави, че е осигурено плавното превозване на пациента.

„Част от шофьорите са толерантни. Отдъхнах си, когато д-р Панов ми каза през прозорчето, че бебето се е родил. Не намалих много скоростта, защото трябва новороденото да стигне до болницата“, посочи той.

Подобни случаи се случват между 15 и 20 пъти в рамките на година, като понякога условията са екстремни. 

„Нашето бебенце се роди в мазе. В доста лоша обстановка, без светлина. Майката беше от малцинство, беше ѝ четвърто раждане. Опитваме се да овладеем нещата, успокоявайки майката със спокоен тон“, коментира пред bTV Кристина Манчева, медицински специалист.

 

„Самото раждане беше започнало. Пъпната връв беше увита около врата и го задушаваше. Когато проплака детето, вече се успокоиха нещата“, допълни Руди фон Фергуц, парамедик и шофьор на линейка.