Рязкото покачване на заболеваемостта затвори не само училища, но и детски градини.

Две са общините, в които от днес яслите и детските градини не работят - Сунгурларе и Свищов. Причината - рязкото покачване на броя на заразените с COVID-19. Свищов е първата община в област Велико Търново, която спря присъственото обучение и на децата от 1. до 4. клас и настоя за въвеждането на по-строги мерки, и те вече са в сила.

В Детска градина "Слънчо" от 27 души персонал, половината са преболедували вируса. Ваксинираните са двама. Според ръководството мерките са наложителни.

"Иначе отиваме в ситуация да няма кой да обгрижва децата, поради заболеваемост на педагогически и непедагогически персонал и се получава невъзможност да се работи“, каза Цветана Трифонова, директор на ДГ "Слънчо" – Свищов.

COVID секторите на общинската болница, в които допреди две седмици са били напълно празни, днес са пред запълване. От 48 COVID легла, 42 вече са заети.

"От 7 детски градини на територията, с обучаващи се над 800 деца в тях, близо 300- 350 деца не посещават детските заведения. Заболеваемост или в семейството, или самите деца“, обясни Генчо Генчев, кмет на община Свищов.

За да спрат тревожната тенденция в Свищов - са забранили още спортните събития, тренировките на открито и закрито. Засега до 31 март.

И в други области от днес влизат в сила по-строгите мерки срещу вируса.

Във Варна учениците от 6. до 12. клас минават онлайн до 26 март. В Шумен и Добрич дистанционно ще учат от 5. до 12. клас.

В Пловдив големите също минават за две седмици онлайн, а непълнолетни не могат да посещават молове и заведения без придружител.

От днес се преустановяват всички публични обществени прояви, семинари и др. в Стара Загора.

Спортните събития ще се провеждат, но без публика.

От 18 март за две седмици учениците от 5. до 12. клас преминават към дистанционно обучение за две седмици. Спират извънкласните занимания, с изключение на подготовките за олимпиади. Те ще се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки.

Маските на открито при струпване на хора стават задължителни.

Засега не се преустановяват плановите операции, няма промяна в работното време на фитнеси, заведения за обществени хранене, кафенета и молове. В ресторанти и питейни заведения е забранен достъпът на непълнолетни без придружители.