В края на лятото здравните власти и полицията започват засилени проверки на противоепидемичните мерки по Южното Черноморие. Ще се следи за носене на маски на открито при струпване на хора и от персонала в заведения, за наличие на дезинфектанти в обектите, за спазване на капацитета. 

Решението за това беше взето на Кризисен щаб, след като Бургаска област влезе в „червената зона“. 

Снимка: btvnovinite.bg

bTV присъства на съвместна проверка на РЗИ-Бургас и МВР в Созопол. Нарушения имаше още в първия проверен бар. 

„Момчето зад бара беше без маска, аз го помолих да си я сложи. Проверяваме дали има дезинфектанти – тук има такива. Дезинфектантите трябва да се закупуват от лицензирана фирма, в срок на годност и на тях да пише: „с вирусоциден ефект“, уточни д-р Поля Желева от РЗИ-Бургас. 

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос защо е работил без маска, барманът отговори, че още не е бил започнал да върши служебните си задължения, а заведението било празно. Той потвърди, че вечер на крайбрежните заведения в града почти не се спазват противоепидемичните мерки. 

По думите на д-р Желева именно неносенето на маски от персонала е най-честото нарушение. При служител без маска се проверява дали той е преболедувал, или е ваксиниран. При липса на документ се налага глоба. 

Тя разказа, че при предната проверка служителите са изчезнали, когато са видели инспекторите. „По-лесно ще е да се влезе в нормите и да се спазва едно поведение, вместо да се крият. Става смешно и неудобно“, допълни д-р Желева. 

Маските и на открито са задължителни, ако няма дистанция, а глобата започва от 300 лв. Проверките ще продължат докато има туристи. 

Междувременно здравните власти са в готовност да наложат ограничителни мерки за цялата страна заради разпространението на коронавируса. Ако броят на заразените в градовете по време на четвъртата вълна надхвърли 300 на сто хиляди души, такива ще бъдат разпоредени, предупреди главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Висок е броят на починалите с COVID-19 за последното денонощие, показват данните от Единния информационен портал. 48 души са загубили битката с вируса, като повече от от тях имат придружаващи заболявания.   

Новите случаи са 1601, при почти 23 хил. теста. Това означава, че над 7 на сто от изследваните са положителни. Броят на хоспитализираните наближава 3000. 574 души са излекувани, а 48 са починали. Поставените ваксини са 13,8 хил.

От днес още две области преминават в "червената зона". Това са Хасково и Ямбол. В 5 области днес има рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!