В Германия се радват на падането на мерките срещу COVID-19. Там обаче се очаква и решение за задължителната ваксинация - първо за хората над 50 години, а по-късно и за всички останали.

Носенето на предпазни маски в хранителните магазини не е задължително. Зеленият сертификат отпадна, но това не означава, че темата за коронавируса е изчезнала от информационния поток.

Първоначалната идея за задължителна ваксинация за всички пълнолетни, за която своята подкрепа изрази канцлерът Шолц не открива достатъчно поддръжници в Бундестага, за да стане факт.

В четвъртък Бундестагът ще вземе решение за задължителната ваксинация на хора над 50 г. Здравният министър подкрепи компромисният вариант, като напомни, че ако не бъдат взети мерки, есента може отново да е тежка. И все пак гласовете „против“ се чуват не само от опозицията, но и от редиците на управляващите партии.

От опозицията смятат, че е по-добре да има различни стратегии, които да се ориентират в зависимост от моментната ситуация с пандемията. По информация на „Шпигел“ работните групи са си стиснали ръцете задължителната ваксинация да бъде над 60 г. Яснота дали това ще се случи ще дойде утре.

От 1 май задължителната карантина на новозаболели трябва да се превърне в препоръчителна, а изключение ще има само за медицинския персонал.