Държавата отново реши да изведе украинските бежанци от хотелите по морето и да ги настани в собствени бази. А това предизвика недоволство и сред бягащите от войната, и сред хотелиерите.

Всички тези хора веднъж вече са преживели опита за преместване в края на май, когато трябваше да бъдат превозени с влакове и да преминат през буферни центрове с фургони и военни палатки преди да бъдат разпределени в държавни бази.

В крайна сметка те не бяха качени на автобуси, а оставени в хотелите, защото се оказа, че достатъчно държавни бази няма. Всички те са от райони, в които не могат да се върнат, защото са под постоянен обстрел.

„Обезпокоена съм, защото няма къде да отида и децата ми ходят на училище“, заяви Катя от Киев, която е у нас с двете си деца.

От 1 ноември програмата за настаняване на украински бежанци у нас е в нова фаза, тече гратисен период, в който те трябва да се подготвят за преместване, но къде, как и при какви условия никой не знае. От Министерството на туризма уточниха, че през тези 15 дни гратисен период заплащането за храна ще продължи, както досега.

Според решение на Министерски съвет от днес всички влизащи в страната украински бежанци, могат да бъдат настанявани единствено в държавни бази. 

В знак на протест срещу многото неизвестни хотелиерите в Слънчев бряг решиха да изведат на улицата с куфарите, настанените при тях украински бежанци. За момента като демонстрация, но и да покажат какво реално ще се случи следващите дни.