Софийският районен съд прекрати делото срещу председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова и го върна на прокуратурата. Според магистратите обвинението е допуснало процесуални нарушения.

Делото се образува след две нейни интервюта за животоспасяващи лекарства в началото на епидемията, с които според прокуратурата Сербезова е всяла тревога у гражданите.

За „Тази сутрин“ проф. Сербезова обясни, че заседанието е било кратко, а съдебният състав е преценил и обосновал, че обвинението е неясно, което е ограничило нейните права на защита. Тя уточни, че не е имало представител на обвинението.

По думите ѝ се е сдобила с обвинителния акт бързо, а делото е политическо.

„Всички могат да видят въпросните интервюта – съобщих световноизвестни тенденции в снабдяването на лекарствата – има недостиг, който може да се задълбочи заради пандемията от коронавируса и това, че държавите трябва да предприемат проактивни мерки това да не се случи“, подчерта тя.

По думите ѝ вероятно прокуратурата ще внесе отново обвинение. Възможно е и да го прекрати, което, тя отбеляза, би било най-логичното.

„Няма разтревожени граждани, няма паника, напротив“, изтъкна тя.