Зрители сигнализират за опасен мост над река Марица край Свиленград. Той свързва двете части на града, а фугите му са в окаяно състояние. Това е и пътят за ГКПП „Капитан Андреево“.

„В предишния общински съвет бях общински съветник. Многократно сме коментирали с шефа на АПИ в Свиленград. Гражданите мислят, че мостът е общински, но това не е така. Мостът е много опасен“, разказа Живко Желев.

Снимка: bTV

Мостът е част от републиканската пътна мрежа, но с протокол е възложен на общината.

„Общината всяка година подписва споразумения с АПИ и се задължаваме да поддържаме републиканската пътна мрежа в чертите на града. В протокола, който сме подписали, е записано, че можем да извършваме само текущи ремонти“, обясни кметът на Свиленград Анастас Карчев.

Снимка: bTV

„През лятото повикахме пътно-строителна фирма, която направи оглед на моста и направи количествено стойностна сметка, която бе за над 500 000 лв. Изпратили сме я на възложителя АПИ, в бюджета нямаме пари за ремонта на фугите“, добави той.

От АПИ заявиха за bTV, че в момента е възложено спешно обследване на състоянието на моста. Вариантите, след като стан ясно какво е състоянието му, са два: ако става въпрос само за ремонт на фугите, това може да бъде извършено още тази година, като бъде възложено на фирмата, с която АПИ ще сключи договор за поддръжка на пътищата в Хасковска област. Ако се окаже, че мостът, който е в експлоатация от 1977 г., се нуждае от по-голям ремонт, ще последва изготвянето на технически проект, което означава, че това няма да е тази година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!