Скандал в Хасково, след като Общинският съвет не прие Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин. Инициативата е на независимо тракийско сдружение, подкрепено с над 2500 подписа на хора от различни етноси от града.

Снимка: btvnovinite.bg

Членове на сдружението твърдят, че капитанът и четата му са спасили града от турския башибозук и са избавили Хасково от плячкосване, опожаряване и разрушение.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1879 г. жителите на града почитат героизма на Петко войвода с благодарствено писмо. През 2020 г. с подписката те искат той да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен граданин на Хасково“. В Общинския съвет обаче решението среща отпор.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради липса на кворум, решението не минава. Това ядоса инициаторите от сдружението. 

Снимка: btvnovinite.bg

Пенка Генева е потомък на рода на Петко Киряков. Като правнучка на един от братята на славния войвода, подписката с искане за посмъртното му признаване стартира с нейно съгласие. Но липсата на решение не я обижда.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес Пенка предлага Капитана, на когото са издигнати най-много паметници, да получи още един – на остров Крит, който също защитава.

Засега, обаче, Общински съвет Хасково има втори шанс да го направи почетен гражданин посмъртно. Предложението ще бъде внесено от кмета на града още този месец.