На 10 юни Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви нов среден клас мисия до Венера. Целта на учените е да разберат защо тази планета, която е толкова близо до Земята и е с почти същите размери, е поела по този път и няма никакви условия за живот.

„На Венера е същински ад. Температурата е над 460 градуса, а налягането е 90 пъти по-голямо, отколкото на Земята. Заради него дори камъните са плоски“, разказа в "Тази сутрин" астрофизикът Тихомир Димитров.

Целта на ЕКА е да изпрати в орбита около планетата сателит, който да я изследва по-подробно. Мисията е свързана и с бъдещето на Земята, тъй като резултатите ще помогнат да разберем какво предстои на нашата планета, ако не я опазваме добре.

През последните дни много се пише и за туристическия полет до Космоса, организиран от милиардера Джеф Безос. Корабът ще се издигне на около 110 км над Земята и така участниците в полета ще усетят безтегловност за няколко минути.

„Те няма да управляват кораба, всичко е автоматизирано. Полетът ще е кратък“, уточни Тихомир Димитров.

Другата новина, свързана с Космоса, е планът на НАСА и ЕКА през 2024 г. на Луната за първи път да стъпи жена. За последен път човешки крак е стъпвал там през 1972 г.

Какво още разказа астрофизикът - гледайте във видеото.