Израел с дарение от близо два тона маски, респиратори и консумативи на „Пирогов“. Пред bTV посланикът Йорам Елрон коментира защо Израел е сочен за пример в борбата с пандемията.

В новините по света Израел е за пример по отношение на борбата с коронавируса и нивото на ваксинация. Как ще обясните рецептата?

Йорам Елрон: Стратегията е в две посоки – да положим максимални усилия за запазване на здравето на хората и в същото време да сме сигурни, че икономиката няма да пострада, както и да предотвратим, доколкото е възможно, локдаун. Правителството се стреми към високо ниво на ваксинация от самото начало. 4 милиона души са с втора ваксина, а почти два милиона вече имат трета доза.

Как успяхте да убедите толкова много хора да се ваксинират? В България е точно обратното.

Йорам Елрон: Ние сме страна, която е настроена добре към ваксинирането. Хората разбират важността и предимствата. Не само правителството убеждава хората да го се имунизират, но и хората се мотивират помежду си. В началото беше проба – грешка. Това е нещо ново, феномен. Опитваш дали определена стратегия работи. Ако не работи, пробваш друга.

Има ли много дезинформацията в Израел?

Йорам Елрон: Винаги има, но хората в Израел разбраха кое е правилното в тази ситуация. Бяхме първите, които започнаха да прилагат бустерна доза. Първите, които започнаха да ваксинират деца. Бяхме пионери, така да се каже. И виждаме, че резултатите са много добри.

А как се борихте с дезинформацията? 

Йорам Елрон: Ще ви дам пример. Първите, които се ваксинираха, бяха премиерът, президентът, министърът на здравеопазването. Личният пример убеди хората. Имаше голяма кампания.

Има хора, които казват: Вижте Израел, всички са ваксинирани и пак има мерки и се разболяват. Как бихте отговорили на това?

Йорам Елрон: Дори да се разболеете, симптомите са леки. Особено след бустера.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!