Посегателствата върху автомобили напоследък отново зачестиха. За това свидетелстват зрителските сигнали, които получаваме, подплатени със записи от охранителни камери. Те запечатват все по-често кражби на катализатори, емблеми и други скъпи автомобилни елементи. А причина за това е, че цената на един катализатор например, предаден за скрап заради ценните метали в него, може да достигне 1000 лв.

В рубриката „Аз, репортерът“ ви показахме пореден случай на автокражба на катализатор, запечатан от охранителна камера в столичния "Студентски град".

На кадрите виждаме как в късния следобед автокрадците пристигат на оглед, набелязват си обекта и си тръгват. Няколко часа по-късно обаче се връщат и хладнокръвно за по-малко от минута свалят катализатора на избрания от тях автомобил.

Стоян Мулетаров, който е собственик на автосервиз, разказа, че една част от катализаторите са много удобни за кражба и това става бързо.

Цената на един катализатор зависи от борсовата стойност на металите, но може от 400 до 1000 лв., когато се предаде за скрап, а новият струва 200-300 лева, обясни Мулетаров.

Експертите предупреждават, че ако звукът от ауспоховата система на колата се увеличи осезателно, то може и да сме станали жертва именно на такава кражба.

Според Стоян Мулетаров няма как да се спасим от кражбата на катализатори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!