Бездомни хора спят в чакалнята на Централната гара в София, сигнализираха зрители на bTV.

Началникът на Регионалия център към НКЖИ Николай Камберов заяви, че от дълги години имат този проблем, но нямат и пълномощията да го разрешат.

"Освен това ситуацията е деликатна, човек никога не знае в каква ситуация ще изпадне, но не е никак позитивна гледката на многото багаж, неприятната миризма и заетото пространство за клиентите на гарата", заяви още Камберов.

Той поясни, че са се обръщали към Жандармерията и социалните, за да им помогнат, но бездомната жена продължава да обитава пространството в чакалнята.

А друг бездомен - Илийчо Петков живее от години по гарите и така те се превръщат в негов дом. Преди години той работил като охранител, но сега се изхранва като проси по улиците на София.

"Дойде кризата и ме съкратиха. Работих на два обекта и вадих хубава пари, квартира си имах, жена си имах и с финансовия недостиг тя ме напусна", казва Петков. 

А социалните служби поясниха, че многократно са установявали контакт с социално слаби хора, но бездомните отказват предлаганите им услуги. В общия случай те са с адреси от цялата страна и отказват предлаганите им социални услуги, включително настаняване в Център за временно настаняване или Кризисен център, заявиха в своя писмена позиция от Агенцията за социално подпомагане.

Съдбата на тези хора засега остава непроменена и единствен избор за топло пренощуване остават обществените сгради.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!