Провал са засега проектите за малкото нови язовири за битово водоснабдяване, които България опитва да построи през последните 30 години. Новите водоеми са само два - язовир "Пловдивци" в Смолянска област и "Луда Яна" до Панагюрище.

Снимка: btvnovinite.bg

Третият голям проект е за основен ремонт на вече печално известния язовир "Студена" край Перник. И трите проекта се финансират от Световната банка с над 100 милиона лева. Всичко започва още през 2010 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Язовир "Луда Яна" до Панагюрище е проект на 40 години, но започва да се строи реално през 2016 г. със заем от Световната банка. Осигурени са 56 милиона лева, а възложител е МРРБ. Кметът на Панагюрище припомня колко важен е язовирът за общината.   

„Проблемът с безводието в общината стои години наред. Най-тежките ситуации, в които са обявявани бедствени положения, това са през 2008, 2012 и 2017 г. Може да се каже, че градът е престоявал за не повече от седмица или 10 дни без капка вода“, обясни Никола Белишки.

Снимка: btvnovinite.bg

Около 50 000 души могат да пият вода от "Луда Яна". Идеята е язовирът да захранва Община Стрелча, северната част на община Пазарджик и Община Лесичово.

„За съжаление кредитната линия изтече декември миналата година и за мене изцяло вината за неизпълнението е в строителите“, каза кметът на Панагюрище.

Така 40-годишният проект отново е провален. Язовирът не е построен дори наполовина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доколкото ми е известно няма как вече с пари от Световната банка. Това означава, че тези неусвоени пари няма как да дойдат за тези обекти. Разплатени са само средствата, които са изработени до момента. По неофициални данни около 30% е изработено от това, което е било необходимо. Това, което виждаме е, че има бегла имитация на строителство“, обясни още Никола Белишки.

Другият язовир, за който се отпускат пари от Световната банка през 2010 г., е "Пловдивци" до едноименното село. 47 милиона са дадени, за да има вода за Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Ардино. Язовирът е построен. Това го прави единственият нов водоем за битови нужди през последните 30 години, но  на практика е почти неизползваем.   

Снимка: btvnovinite.bg

"Язовирът е построен и функционира. За съжаление към момента само едно населено място се водоснабдява от язовира и това е самото село Пловдивци“, обясни кметът на Община Рудозем Румен Пехливанов.

Останалата вода в язовира просто изтича в реката. Причината за този парадокс е липсата на водопровод до Рудозем и Мадан. Такъв има, но той е стар, ръждясал, пилее 70% от водата, а качествата й са лоши. 

„Проблем към момента обаче е с водопровода, който отвежда питейната вода към общините Рудозем и Мадан, тъй като той е в изключително лошо състояние и генерира големи загуби на вода. Фактът, че самият водопровод е стоманен с много ръжда по него допълнително влошава качеството на питейната вода. От тази гледна точка ние като областна администрация и собственик на този водопровод сме предприели действия по обявяване на обществена поръчка по проектиране и евентуално търсене на средства за цялостната му рехабилитация“, каза Недялко Славов, областен управител на Смолянска област.

Третият голям проект за язовир у нас през последните 30 години е основният ремонт на "Студена" с пари от същия заем от Световната банка. Язовирът, оставил Перник без вода. Така резултатът от 10-годишен проект за строителство на два язовира и ремонт на още един за общо над 100 милиона лева е, че рудоземското село Пловдивци с население 264 души е водоснабдено.

Снимка: btvnovinite.bg

От МРРБ отговориха писмено, че язовир „Луда Яна“ е построен на 31%.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!