bTV е партньор на кампанията "Европейски съюз - по-защитени заедно". Тя протича на територията на всички държави от съюза. По този повод телевизията ще излъчи три серии на bTV Репортерите, посветени на "Героите сред нас".

Това са хора, които не търсят признание, а просто си вършат работата. Тези „невидими” герои не попадат често в светлините на прожекторите, но са се посветили на това да сме по-защитени, по-спокойни, да живеем по-подредено в една по-красив и чиста държава.

Автори на филмите са журналистите Росен Цветков и Борислав Лазаров. В две части Росен Цветков ще разкаже за трафика на хора с цел сексуална експлоатация, а Борислав Лазаров за един защитен вид птица, която България трябва да опази за света.

„Филмите в рамките на кампанията ги заснехме в няколко държави. В моя случай в Испания, Холандия и България. Снимахме за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Група, която е разбита през 2017 г. в България и Испания. Идеята беше да разкажем за хората, които са я разбили. Направихме и нещо повече – излязохме от разказите на „невидимите” герои и решихме да направим собствено разследване, за да видим дали бизнесът с жени все още съществува на това място”, разказа в „Тази сутрин” Росен Цветков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пътувахме много. В Испания прекарахме доста време, за да видим какво се случва отблизо на т.нар. „улица на Ада”. Мястото, където са проституирали в миналото жените, които са трафикирани. Успяхме да се срещнем както с момичета, които са все още там, така и с един от хората, който е разследван като част от високото ниво на организацията”, разказа още журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз разказвам за едни хора, които са се посветили на това да спасят застрашен вид птица - червеногуша гъска. По една случайност тя избира всяка година да зимува в България. Учените продължават и в момента да търсят причините защо идва точно в този район. Видът е застрашен в цял свят и тези хора се грижат за него. Огромна част от отговорността за оцеляването му е именно на България”, разказа Борислав Лазаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Филмът му за опазването на червеногушата гъска можете да гледате в bTV Репортерите тази събота, 23 март, а двете части за трафика на хора на Росен Цветков – на 30 и 31 март.