Сигнал за заровени химически вещества вдигна на крак полицията и екоинспекцията в Русе. При проверката бяха открити в съседство и забранени препарати за растителна защита.

Силна миризма на тежки химикали е накарала хората, които работят около Хиподрума, да сигнализират в екоинспекцията в Русе.

„Зад нашия имот е изкопан трап и вътре се изхвърлят химикали и други вещества. Наемателят казва, че са безопасни химикали, но за нас това би трябвало да се докаже“, разказа Анелия Георгиева.

На място екоинспекторите заедно с полиция, "Гражданска защита" и ДАНС намират 50 варела с неясна субстанция. Наемателят на имота твърди, че всъщност не ги заравя, а взема мерки срещу миризмата.

„Като се наводни и това нещо започва да мирише, и аз съм го сложил така. Не е загробено - само отгоре съм сложил малко пръст да не мирише“, заяви наемателят на имота Веселин Василев.

„Регламентът е да се предадат на фирма, която има разрешение за обезвреждане на такъв тип отпадъци“, заяви началникът на отдел РИОСВ-Русе Василена Панкова.

Според Василев истинският проблем са пестицидите, складирани от години в съседен имот.

„Има сигнали, има протоколи, съставени от РИОСВ и никой не идва да вземе ДДТ-то. А е забранено от 1965 г. ли не знам откога и вътре сигурно има около 500 кг“, добави наемателят на имота Веселин Василев.

Тепърва ще се изяснява чии са пестицидите и защо не са унищожени. За заровените в ямата химикали ще има санкции. Проверката по случая продължава.