Над 150 деца в София не могат да посещават детска градина, въпреки че са приети по документи в нея, заради бавещ се няколко години строеж.

Снимка: bTV

Крайният срок за неговото приключване е променян няколко пъти, като първоначалният пусков срок е бил 2018 г.

Снимка: bTV

"Това, което ме притеснява като родител, е че в готова детска градина, която има акт 16, има неща, които за мен са опасни, не изглеждат готови и няма как скоро да влязат децата. Прозорците на втория етаж не са достатъчно добре обезопасени, имаше парапет на стълбището, който беше развинтен, спукана мазилка, кондензационната тръба на котлето не беше подвързана към канализацията, а капеше над едно електрическо табло, в една от яслените групи имаше мокра стена", изброи Вероника Бенчева, която е родител на едно от записаните в заведението деца.

Снимка: bTV

"Има дефекти по сградата, които и гражданите са забелязали. Тези дефекти в момента се оправят по гаранционен ремонт, тъй като сградата е въведена в експлоатация. Надявам се всичко това да бъде оправено до момента, в който децата трябва да влязат вътре" заяви кметът на района Константин Павлов.

Снимка: bTV

Той добави, че причините за забавения строеж са доста - за една година проектът не е имал финансиране от общината, а много неща са били забравени в първоначалния проект, което е наложило обществената поръчка да бъде допълнена.

Снимка: bTV

Кметът обеща, че следващите проверки ще бъдат извършени заедно с родителите на децата, каквото е и тяхното желание.