Стремглавият скок на цените на тока на енергийните борси постави в патова ситуация енергоемките производства. Държавните ВиК дружества също са в безизходица.

Онези, които доставят вода чрез помпени съоръжения, буквално изнемогват финансово. Примерите са от Видин, Хасково и Добрич.

95% от питейната вода в Хасковско достига до домовете чрез помпени съоръжения. За да работят, е необходим ток. 

„Две цяло и два пъти скочи сметката ни за ток. От около 400 000 на месец сега е около 1,1 милиона лева. При оборот от 17 милиона на година разбирате, че горе долу само за ток трябва да се плаща“, казва Лозко Лозев, главен инженер във ВИК-Хасково.

Водата в Хасково е сред най-скъпите в страната - 3,52 лева за кубичен метър с ДДС.

„Буквално месец за месец сме, не сме играчи на „Уолстрийт“, за да предвидим играта с цената на тока“, казва още инж. Лозев.

Засега дружеството успява да изплаща заплатите на 500-те си служители, но инвестиционната програма е в застой. Пари няма и за текущи ремонти. Оттам се влошава и качеството на услугата. 

След последната авария преди 20 дни в областния град отново са разположени водоноски, а препоръката на РЗИ е водата да не се ползва за пиене и готвене.

Осем дни без вода са и в няколко населени места на област Видин. Заради амортизиран водопровод в непристъпна местност.

Вода по тръбите все пак потича, но простата сметка показва, че няма да е задълго, ако държавата не се намеси. ВиК-Видин е пред фалит, прогнозира управителят инж. Георги Владов.

Скъпият ток за август още не е разплатен с доставчиците, защото няма пари.

„За миналата година без ДДС около 100 000 лева беше сумата, сега е 188 000 лева“, коментира инж. Владов.

Във Видин цената на кубик вода е малко над 2,7 лв. Конфликтът с КЕВР е неизбежен.

„Те не се сезират да увеличат цената на водата, трябва да чакаме до първи януари, ние до първи януари ще фалираме“, казва шефът на местното ВиК.

Надеждите са да не се сбъднат най-мрачните прогнози, които според инж. Владов са: „Хората ще останат без вода на практика, освен ако някой не покрива тези разлики в цената на тока“.

Във Видин прогнозират около 400 000 лева загуби заради скока на тока. Започнали са и съкращения.

В Добричка област водата се добива изцяло с помощта на електрически помпи. В момента кубик вода струва 3 лева, но с увеличението на цената на електроенергията тя трябва да стане двойно по-висока, каза изпълнителният директор на ВиК-Добрич.

6 лева за кубик вода обаче са непосилни за населението. Но и цената на тока е непосилна за дружеството, което през юли е платило 700 000 лева за електроенергия, а през август - 1 300 000 лева.

„Ако цената на електроенергията продължи да скача, не само няма да можем да платим сметката за ток, но няма да имаме и пари за заплати“, казват още от ВиК–Добрич.