Непрекъснато спиране на тока за часове, а понякога и за цял ден – така живеят от месеци жителите на две големи шуменски села, Мадара и Кюлевча. Причината са планови ремонти и профилактика на мрежата.

Жителите и на двете села са недоволни, тъй като почти ежедневно остават без ток. Родители разказват, че децата им няма как да се включат в онлайн обучението заради липсата на ток и интернет.

Снимка: btvnovinite.bg

Затрудненията за бизнеса също са големи. Много често се случва жителите на селата да остават без ток за 8 часа дневно, което налага затваряне на магазини. Местните хора казват, че няма кой да покрие загубите им, въпреки че са редовни платци.

Кметът на Кюлевча
Снимка: btvnovinite.bg

„Ако тази рехабилитация беше в нормално време и в нормален период от годината, щяхме да я възприемем, но това е вече трети месец“, казва кметът на село Кюлевча Добромир Добрев.

Кметът на Мадара
Снимка: btvnovinite.bg

„За нас също е необяснимо защо това се случва точно в този момент. Информирали сме медиите, разчитаме на вашето съдействие и проблемът да бъде решен скоро“, коментира и кметът на Мадара Неделчо Неделчев.

От енергодружеството казаха за bTV, че ремонтът ще продължи до средата на декември. Той се извършвал по график, а стойността му е над 100 хил. лв. Според представители на дружеството ремонтът се прави именно сега, защото се влизало в земеделски площи, което иначе е невъзможно заради посевите.