Театър и музеи в Силистра затвориха заради новите COVID мерки. 

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на театъра в Силистра Златина Станева прави последен оглед на празната зала преди да я заключи. За неопределено време. Причината - задължителният зелен сертификат.

"Не сме готови в настоящия момент да отговорим на условието за работа със зелен сертификат. Една от причините е, че може би около 80 процента от персонала не е ваксиниран, не желае да се ваксинира, тоест не притежава и не желае и няма никаква вероятност да притежава зелен сертификат", обяснява директорът натеатъра.

Снимка: btvnovinite.bg

Но проблемът не е само до работещите в театъра – след като проучва нагласите сред силистренци, ръководството установява, че хората, които са готови да посещават представленията при тези изисквания, са много малко. 

"Голяма част от родителите, които не притежават зелен сертификат в Силистра, не желаят да допуснат до представленията сами своите деца. Което на практика почти обезсмисля дори работата с детските представления", казва  Златина Станева.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобен е казусът и със служителите в Природо-научния музей към резервата "Сребърна". И тук никой не е ваксиниран, а дори преболедувалите вече са с изтичащи срокове на сертификатите.

"Взели сме решение да затворим, за да осигурим безопасност на гостите, които идват редовни. Защото те са длъжни да дойдат със сертификати, с тест или преболедували, а ние няма как да искаме такъв, при положение че самите ние не можем да представим такива тестове. И колегите ми всъщност излизат в платен отпуск в рамките на десетина-петнадесет дни", обясни Елена Илиева - дирктор на природо-научния музей.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато театъра и музеите затварят, заради персонал без сертификат, едно от заведенията в града ще продължи да работи. И определи специална пейка за "неваксинирани".

Заключи врати и археологическият музей в града. Така се оказва, че макар мерките да дават възможност за работа, в Силистра част от институциите предпочитат да затворят.