Жители от село в района на Етрополе заплашиха с гражданско неподчинение, ако пътят, по който ежедневно преминават, не бъде ремонтиран.

Пътят е ремонтиран преди 36 години. Заради дупките, колите се трошат, автобусите отказват да минават, а камионите за боклук аварират.

Жители на селото се опитват да развиват туризъм. От 2017 година настояват за ремонт с писма до всички институции.

„Онзи ден две жени от Израел си тръгнаха с четири деца. Две гуми спукаха. Паля, товаря гумите, отивам в Етрополе, правим ги и им ги връщаме“, разказва собственикът на къща за гости Христо Христов.

В селото живеят близо 200 души, много от тях пътуват всеки ден за работа.

„Ако се не вземат мерки, може да се стигне и до гражданско неподчинение. Ще сложим двата камиона, нека да минават откъде искат“, закани се бившият кмет Васил Василев.

По трасето има четири сериозни свлачища.

„Така се чу, че има хора геодезисти и се заговори, че свлачищата ще бъдат оправени, след което ще пристъпят към рехабилитация на пътя, което трябваше да се случи тази година през пролетта, но така и не се случи“, коментира кметът на Ямна Детелина Николова.

Оказа се, че пари за пътя са били отпуснати.

„С едно постановление от 2019 г. бяха отпуснати за този път едни значителни суми, като за 2019 г. бяха 1 753 000, а за 2020-2021 г., обръщам внимание - 16 млн. лв. Аз съм убеден, че тези пари, които са отпуснати, ако бъдат осигурени и не са пренасочени, ще стигнат да стане пътят перфектен“, коментира кметът на община Етрополе ген. Димитър Димитров.

Попитахме Агенция пътна инфраструктура кога ще ремонтира пътя.

„На този етап фирмата изпълнител изготвя технически проекти за укрепване на четирите свлачища. Третокласният път III-3701 Етрополе – Ямна не е основно ремонтиран от 1985 г. Поддържа се чрез периодично извършване на частични текущи ремонти. Участъкът от Етрополе до Ямна е в задоволително състояние, но трасето през с. Ямна се нуждае от ремонт“, отговориха от агенцията.

При осигурено финансиране отсечката ще бъде ремонтирана, става ясно от отговора на АПИ.