Освен липса на санитарни маски, в бургаските аптеки липсват и противовирусни препарати.

За втори път тази зима в морския град беше обявена грипна ваканция. Учениците ще се завърнат в класните стаи на 9 март.

От сутринта рано пред кабинетите на лекарите има опашки от пациенти.

За „Тази сутрин“ д-р Росица Панекова заяви, че в края на миналата и началото на тази седмица са регистрирани доста случаи на остри респираторни заболявания.

Освен това от лабораториите са потвърдили положителни проби на грип Б.

Лекарят обясни, че симптомите са обичайни за вирусните инфекции – хрема, болки в ставите и мускулите, висока температура.

По думите на Панекова не всички пациенти са склонни да приемат антивирусни препарати.

Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас изтъкна, че през последната седмица се е установила тенденция на завишаване на заболеваемостта.

Тя обясни, че са взети 5 проби от пациенти със симптоми на грип, като 3 от тях са дали положителен резултат за грип Б.

Според нея най-голям брой заболели има във възрастовата група между 5 и 14 г., следвани от 0 до 4 г. и 15-20 г.

Тя коментира, че се следват указанията на здравното министерство да се проверяват пациенти, които проявяват симптоми и се завръщат от Италия и континентален Китай.

„В момента в Бургас няма пациенти под карантина, които да са изолирани в Инфекциозно отделение. Има такива, които се водят контактни и се изолират за 14-дни“, допълни тя.

В трите области - Бургас, Перник и Шумен продължава грипната ваканция за всички училища. В седем области е обявена частично.

От днес до 6 март спират занятията в общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златица и Копривщица. Също от днес до края на седмицата няма да учат в общините Благоевград и Варна.

Спрени са часовете и в габровските общини Дряново и Трявна. Днес няма занятия в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево, Дулово и Ситово.