Преди време в „Тази сутрин” ви показахме историята на възрастно семейство, което очаква да бъде изгонено от единственото си жилище. Мъжът, Станислав Бутенко е бивш военен, сега е прикован на легло.

Снимка: btvnovinite.bg

Апартаментът им е даден за ползване преди години от военното министерство. Бутенко служи  22 години в армията, награждаван е с ордени и медали. От 7 години е обездвижен след тежък инсулт. 

В замяна получава жилище от държавата. През октомври 2017 г. година разбира, че трябва да го напусне. Семейството няма друг дом. След новината, че трябва да го напуснат,  инсулт получава и съпругата на Станислав. Така и двамата остават на легло.

Снимка: btvnovinite.bg


По закон, като пенсионер, Станислав няма право да живее в жилището. Според данни на Министерството на отбраната, около 110 от военните имотите се обитават неправомерно.

Ден, след като излъчихме тяхната история в ефира на bTV, от Министерството обещаха да разгледат случая им индивидуално. С казуса се зае и главният прокурор.

Снимка: btvnovinite.bg


Година по-късно, семейство Бутенко разбра, че съдът отхвърлил тяхната жалба и трябва да напуснат жилището.

„Ако трябва да напусна жилището, ще останем на улицата. За една година нищо не се случи, защото от страна на властимащите не последва никакво решение. Какъв закон нарушавам? От девет години инвалид, на легло и нарушавам закона”, каза мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този случай, както и другите над 100 случая сме ги разглеждали индивидуално. В основата, наемателите на тези жилища са с отпаднало правно основание да живеят в тях. Върховният административен съд е разгледал всички факти и обстоятелства и е анализирал ситуацията, няма по-висока от тази институция, не можем да оспорим решението на ВАС”, коментира Станислав Благов, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!