Зимата приключи. Започва пролетта, а с това и сезонните ремонти. В столичния квартал "Люлин" стартират с полагане на пътна маркировка. bTV провери дали е затруднено движението по един от натоварените булеварди в квартала?

„Стартирахме процеса по полагане на маркировката преди около 8-10 дни. Вчера беше положена маркировка по южното платно на бул. „Царица Йоанна“, днес това ще бъде направено и по северното платно. Маркирахме бул. „Д-р Петър Дертлиев“, като сме положили и нова пешеходна пътека на входа на Западен парк – изключително натоварено трасе, заради новите детски площадки в парка“, поясни кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.

От думите му стана ясно също така, че е стартирал и ремонта на компрометираните от зимата участъци по пътищата, по които се движи градския транспорт. „Кърпим централните булеварди, след това ще влезем и в по-малките улици в квартала“, категоричен е кметът на район „Люлин“.

Снимка: bTV

Трафикът е леко затруднен в участъците, в които се работи. Общината обаче се стреми да работи в отрязъка между 9 и 11 часа, когато големият сутрешен трафик е намалял съществено. „Естествено трябва да се съобразяваме и с метеорологичните условия, защото има определени изисквания – като например температурните да са 7-8 градуса“, поясни още Милко Младенов.

„Използваме метода за полагане на боя наречен шприц-пластик. Това е машинно полагане на маркировката. Методът се използва точно при такива метеорологични условия. Пластът боя е по-тънък и изсъхва по-бързо и лесно. В момента не са налице по-високи градуси, за да се използва друг метод за нанасяне на боя“, обясни и Димитър Петров от Дирекция „Управление и анализ на трафика“.

Снимка: bTV

В боята се поставят светлоотразителни перли, които правят видима маркировката и в тъмната част на денонощието. „Маркировката е положена преди две години и сега е дошло времето за нейното опресняване, въпреки че старата все още е налична“, допълни Петров. Той допълни, че в цяло София ще бъде положена около 10 000 кв.м. пътна маркировка до края на месеца.