Замръзнал водопровод през зимата, кал и мръсотия през пролетта – така жителите на село Рибново посрещат двата сезона от години. От няколко дни там на практика са без вода – въведен е режим и се налага да си пълнят туби от чешми край селото. Причината за всичко това – неизправен водопровод, който заради низките температури е замръзнал. Въпреки усилията на местните да го размразят, положението остава същото.

„Следващата стъпка, която сме решили да предприемем, е да не плащаме вече вода, да си свалим водомерите и да ги занесем да видят от ВиК, че всичко е замръзнало”, коментират жителите на селото, които излязоха на протест. 

Снимка: btvnovinite.bg

Около 2 млн. лв. са дадени за този водопровод. Май месец 2016 г. общината предаде целия този актив на асоциацията на ВиК, той е под техен контрол и те трябва да го поддържат. Всяка зима разбиваме ледовете, всяка пролет чистим калища и пясъци. Съоръжението не се поддържа, не е подготвено за зимата”, посочи кметът на Рибново Цветан Иванов.

В селото има и друг водопровод, строен през 1956 г. от местните. Той обаче е изоставен и не се поддържа.

На фона на всичко това се предвижда поскъпване на водата в региона. Местните обявиха, че ще спрат да си плащат сметките.

„Повърхностен водоизточник, проблемите с тоя водоизточник са безконечни. Така сме, общината е така – строи, пере парички и така… А ние експлоатираме и събираме негативи”, заяви по случая Кирил Грозданов от ВиК Гърмен.

„Веднага ще попитам къде е общината в случая. Това е актив, собственост на община Гърмен. Оттук нататък каква вина има дружеството за некачественото изпълнение?”, добави Росица Димитрова, директор на ВиК-Благоевград.