Зрителски сигнал за нарушения в дейността на животновъдна ферма в белоградчишкото село Боровица. Фермата е за отглеждане на едър рогат добитък и според жители на селото, оттам в местната река се изливат тонове отпадъци.

Миризмата наоколо е непоносима, а в десетки жалби до институциите хората питат законен ли е самият обект.

"Преди дни се виждаше как огромен брой фекалии текат в реката", разказа живущ в Боровица. Фермата има два обекта в селото.

„Последните три години имаме множество сигнали във връзка с нередност в тази ферма, но тъй като не сме контролен орган, за законодателен, взехме решение кмета на общината да предприеме действия съобразно наредбата, която сме приели през 2020 г.“, заяви Боян Минков, който е председател на Общински съвет – Белоградчик.

Снимка: bTV

„Тези тежък проблем не може да бъде решен така лесно. Основният проблем е грубото разминаване на законите, които регламентират тази дейност. Реагирали сме по всички жалби, с комисии констатираме това, което ни е в правомощията за Закона за устройство на територията но това не може да затвори обекта“, каза кметът на Белоградчик Борис Николов.

„Подложени сме на постоянен терор, които години наред пускат сигнали. Имали сме над 25 проверки от всички институции“, заяви собственикът на фирмата Иван Подурински.