Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това каза в предаването „Тази сутрин“ зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов.

3265 полицаи са заразени с коронавирус. От тях оздравели са 1630 души, а 13 са починали, уточни той.

„Мерките в момента са достатъчно добри и балансирани от гледна точка на това да се запази живота и здравето на хората, а и да се даде въздух на икономиката да работи. Смятам, че балансът е добър и се надявам след две седмици мерките да дадат добър резултат“, каза Балабанов.

На първо място полицията строго следи карантинираните лица. Помага и с разнасянето на уведомленията на РЗИ.

„Продължава като практика и бусове на полицията да обикалят като линейки. Нашите радиостанции са настроени на тези на Спешна помощ и непрекъснато си комуникират“, каза още зам.-вътрешният министър.

Денонощно се правят проверки и дали магазините и заведенията спазват ограничителните мерки.

„Едва ли полицията ще може навсякъде да ги направи, ресурсът ни е ограничен“, допълни Балабанов.

По думите му обаче българите не са дисциплинирани и полицията „не може да огрее навсякъде“.

До момента има около 3000 съставени акта за нарушаване на карантината. Много хора са дадени и на съд в тази връзка. Дори има и двама души с осъдителна присъда.

По отношение на заплатите на полицаите според него увеличението с 15% е максимумът, който може да се даде.

„От 2017 г. досега полицейската заплата се е увеличила с 67%. Всяка година се вдигат с 10%, а сега с 15%, което не е малко. След Нова година един начинаещ полицай ще получава 1112 лв. основна заплата, плюс извънреден труд, пари за храна и други добавки“, обясни той.

По думите му не е време за протести, а за борба с пандемията.