Двата кораби с българи на борда в акваторията на Украйна – „Царевна“ (на пристанище близо до Мариупол) и „Рожен“ (на пристанище близо до Одеса), са блокирани там от първия ден на войната и им беше забранено да излизат от територията на пристанищата.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

„Корабите плават под малтийски флаг, но са собственост на български компании. Още от самото начало ние сме в постоянен контакт с изпълнителния директор на параходство Български морски флот със собствениците на компанията и осъществяваме връзка и с моряците. Последната ни информация е, че през тази нощ няма обстрел по порта, няма движение на въоръжени групи по пристанището“, обяви зам.-министърът.

Той уточни, че в предните дни осколки от шрапнели са попаднали по мостика и са изпочупили филистрините на кораба, но няма пострадали моряци.

„Според информацията на корабособствениците екипажите на корабите се намират в добро здравословно състояние, добро психическо състояние, разбира се, доколкото обстановката в Украйна позволява“, допълни Варбанов.

По думите му на изхода на пристанището в Мариупол има потопени два плаващи крана, които допълнително усложняват навигационната обстановка.

„Освен нашето министерство, са ангажирани и много дипломати и чуждестранни. Моето мнение е, че трябва да се намеси световната дипломация и на някаква фаза от мирните преговори между Русия и Украйна – този въпрос да бъде поставен на масата на преговорите и той да бъде разрешен с благоприятен изход“, коментира още зам.-министърът на транспорта.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!