„Към момента нямаме основание да удължаваме учебната година, защото на практика няма изоставане и не сме имали неучебни дни“.

Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Идеята за по-ранен старт на учебната година – преди 15 септември, е на етап дискусия, уточни зам.-министърът. Тя се води от няколко години, напомни Гайдарова.

По думите ѝ няма опасност училища да обявят дървена ваканция заради невъзможност да осигурят отопление заради високите цени.

„В основния бюджет са планирани 10% увеличение на разходите, които са за издръжка, което е приблизително 40 млн. лева. Освен това има преходни остатъци, а те към 31 януари трябва да са върнати обратно в училищата. Средно около 75% от всички училища в страната има такива преходни остатъци“, уточни зам.-министърът.

Мария Гайдарова обяви и данните за карантинирани учители и деца. В момента за цялата страна средно в карантина са 2,97% от преподавателите, като най много са в Бургас – 4,49%, и най-малко са в Благоевград –  1,31%.

От децата в училищна и предучилищна възраст са карантинирани 1,23% средно за страната. Най-много са във Варна – над 2%, а най-малко в Благоевград – 0,41%.

Близо 50% от преподавателите вече са ваксинирани, а 30% са преболедували.