От началото на 2022 г. проверките на Агенцията за качеството на социалните услуги са констатирани 6 случая, при които домове за възрастни хора оперират без лиценз.

Това съобщи в „Тази сутрин“ зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. По думите му два от случаите касаят фирмата, която е извършвала дейност в дома във Варна, в който при пожар загинаха четирима души.

Има засилен контрол на всички доставчици на социални услуги, независимо дали става въпрос за публични, или частни, увери той.  

„На конкретната фирма са наложени редица актове – четири само през миналата година в размер от 3000 до 7000 лева. 7000 е санкцията за това, че оперират без лиценз, но в другата част става въпрос за жестоки нарушения в изискването за качество на услугата“, каза Иван Кръстев.

„Разбирате, че в дом за стари хора в над трудоспособна възраст изобщо не е мястото, където трябва да бъде настанено лице, което е в средна възраст и на всичкото отгоре е със специфично заболяване“, коментира той.

Предполага се, че пожарът в дома е предизвикан от 53-годишен обитател, който вече е в психиатрията и предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

„Имало е две проверки в този конкретен дом както от Регионална здравна инспекция, така и от службите на МВР, противопожарна безопасност и охрана. Съответните проверки са констатирали също нарушения, за което е информирана Окръжната прокуратура във Варна“, посочи още зам.-министърът.

Той допълни, че списъкът с лицензираните доставчици на социални услуги е публикуван на интернет страницата на Агенцията за качество на социалните услуги и призова хората да правят проверяват в него дали избрания от тях доставчик отговаря на изискванията на закона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!