В Народното събрание внасят предложение за промяна в Закона в защита на животните, с която да се разреши използването на тюлени в представления. За това предупреди в социалните мрежи Явор Гечев от "Четири лапи".

„Начинът, по който това се прави, е чист лобизъм. С промяната се цели да се легализират представленията с два морски лъва в делфинариума във Варна”, каза в „Тази сутрин” Гечев.

Там от повече от две години има два морски лъва, които се използват за снимки с туристите.

„По мои данни досега не са използвани в представления и нямат право да го правят. Явно от тогава се опитват да вкарат промени в законодателството. Самият факт, че са в делфинариума, е съмнителен”, на мнение е Явор Гечев.

От делфинариума обясниха, че още при построяването му са предвидени басейни за отглеждане на морски лъвове.

„До 1997 г. имахме шоу и с тюлени. През 2013 г. ни беше предложено от нашия първи треньор да има отново такова шоу. Ние купихме едно тюленче от цирк, който се е разпаднал. След една година купихме още един от същия вид, за да си правят компания”, обясни Цветан Станев, биолог на делфинариума.

Той уточни, че няма европейска директива, която да забранява шоу с тюлени и делфини.

„Няма директива, но има много държави, които са въвели по-стриктни мерки, отколкото са в европейските държави. В България от 2008 г. са забранени представленията с диви животни с изключение на делфините. Такава държава от няколко години е Холандия, откъдето е дошло едното морско лъвче. Там през 2014 г. забраниха представленията с всякакъв вид диви животни”, обясни от своя страна Явор Гечев.

От ГЕРБ, които предлагат промените, на този етап заявиха, че ще се въздържат от коментар.

Преди две години бебе делфин почина в Делфинариума. Цветан Станев обясни, че инцидентът не е станал в неремонтирана шахта, както се твърдеше. През нощта е имало токов удар. Включила се е помпа, която е засмукала животното, което е било във водата.

Преди няколко дни имаше и още един инцидент, при който бебе делфинче почина. Твърдеше се, че инцидентът е станал по време на представление. От Делфинариума обаче обясниха, че след раждането е имало нарушено общуване с майката.  

"За пет години в делфинариума са починали пет делфинчета и едно тюленче. Това категорично означава, че условията не отговарят дори на минималните стандарти за отглеждането на тези животни. Там те се измъчват и не оцеляват. Там смъртността е много по-висока, отколкото е средната смъртност в други делфинариуми. Ако се разрешат и представленията с тюлени, това ще бъде един ад за животните", категоричен бе Явор Гечев.

По думите му законодателят дори трябва да помисли за това да забрани и представленията с делфини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!