"Когато започнахме разговорите за правителство, призовавахме за ясни ангажименти, споразумение. ПП-ДБ се дърпаха от това. Предупреждавахме, че ще скърца, че някои от механизмите трябва да са много ясни и да са разписани", заяви в "Тази сутрин" депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

„Сега те излизат с някакви седем точки ултиматум. Не приемаме ултиматуми, но сме готови да седнем и да работим по коалиционно споразумение. Но нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Каквото и да говорим, това си е коалиция“, добави тя.

По думите ѝ, за да работи добре правителството, трябва да има ясно разписани правила.

„Днес ще имаме разговори с ПП-ДБ по Конституцията. Ние си говорим по законодателството, в петък има разговори по един от общите закони, който се надявам скоро да обявим“, каза Екатерина Захариева.

Тя добави, че за да заработи системата трябва да се говори с всички партии.

Според Захариева е несериозно да се поставят ултиматуми в петък следобед, тъй като не се работи по този начин в една демокрация.

Бунт за един ден на Пригожин

„Според мен това показа нагледно, надявам се и на повечето хора в Русия, какво представлява режимът на Путин. Категорично имиджа му е разклатен. Пригожин и частната армия „Вагнер“ бяха изпратени като герои“, каза Екатерина Захариева.

„Путин избяга, той се качи на самолета и напусна Москва. Това показва колко беше важно у нас да има правителство, което е ясно евроатлантически ориентирано“, добави тя.

Захариева допълни, че Пригожин и „Вагнер“ са военнопрестъпници.

„Президентът Путин създаде тази армия. Беше ясно, че в един момент тя можеше да се обърне срещу него“, заяви тя.

Разединена външна политика

Екатерина Захариева заяви, че винаги когато има разединена външна политика е проблем.

„Абсурдно е президентът да говори едно, а правителство друго или пък парламентът да приема трето. Надявам се полека лека да се сближават тези позиции, макар че се съмнявам“, каза тя.

Екатерина Захариева, че по отношение на външната политика на страната ГЕРБ има ясно разграничение с „Възраждане“.