Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да допринесе до висока активност на вота.

Това заяви в "Тази сутрин" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя определи избора като „недоглеждане“, защото има много фактори, които ще повлияят негативно.

По думите ѝ тя е разбрала от телевизиите точната дата на предстоящите парламентарни избори. 

Относно гласуването на българите в чужбина Захариева уточни, че МВнР прави всичко възможно, за да осигури достатъчно секции, но има доста фактори, които ще повлияят върху активността – коронавирусът и съвпадането на датата с католическия Великден. 

„Ще се спазват мерките при гласуване, опашки не навсякъде има. Има секции, в които гласуват по 10 души. За да се разкрие секция извън представителството, трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции“, посочи първият ни дипломат.

Захариева допълни, че има много държави, в които по закон позволяват разкриване на секции само в официалните представителства. 

Тя уточни, че във Великобритания ще има 35 секции, защото вече не са част от Европейския съюз. Външният ни министър посочи, че от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции.

Екатерина Захариева заяви, че в Германия законодателството не позволява разкриване на секции извън официални представителства, но за евроизборите са направили изключение. 

„118 000 българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 000, най-много. Секциите, които по принцип разкриваме трябва да стигнат за хората, които имат желание да гласуват“, каза външният министър. 

Относно изискването за отрицателен PCR тест за всички, които влизат в страната, Захариева коментира, че подобна мярка има в почти всички европейски държави, като на места дори има задължително двойно тестване – с бърз антигенен и PCR. Тя изрази мнение, че ваксинирането трябва да остане доброволно и не бива да се въвежда като изискване за пътуване, защото ефектът ще бъде негативен. Външният ни министър обясни, че страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на препарати. 

По въпроса с напрежението по оста Скопие-София Захариева коментира, че не е изненадана от намерението на Северна Македония да върнат изучаването на сръбски език и култура в училищата. Първият ни дипломат потвърди информацията за проверки на коли с наша регистрация в западната ни съседка. 

Тя заяви, че е получила уверение, че акцията е за всички автомобили, а не само тези с българска регистрация. 

Как ГЕРБ се подготвят за предстоящия вот и какво каза Екатерина Захариева за обвиненията на Цветан Цветанов са междупартийни договорки с ДПС - вижте във видеото!