Вече 16 месеца продължава изграждането на канализация в курортен комплекс „Чайка“ във Варна. Първоначалният план е бил да приключи за шест месеца. Заради него панорамният път за „Златни пясъци“ е затворен, а градският транспорт не обслужва спирките в района. 

По улица „Боян Бъчваров“ по европейски проект през 2019 г. започва изграждането на канализация. Крайният срок за завършване на дейностите е април 2020 г., но впоследствие е удължаван два пъти с по шест месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

На няколко места досега след приключването на дейностите настилката пропада и се налага ремонт на ремонта.  

Хората от района сигнализират за този безкраен ремонт. Проблемът според тях не е само крайният срок, но и качеството на новоасфалтирания участък. На места пътят вече е пропаднал.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблем е и това, че градският транспорт не обслужва спирките. Според хората целият квартал се разрушава системно. Затруднен е и достъпът на туристи към хотелите в местността, а бизнесът е сринат. 

От община Варна обясниха забавянето с нехарактерни скални късове, на които строителите са се натъкнали в хода на дейностите и наложилото се преработване на проекта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оказа се, че има геоложки строеж, който е нехарактерен за района. Бяха направени допълнителни проучвания и беше преработен частично проектът. В момента се извършват дейности по възстановяване на пътната настилка и през следващата седмица ще бъдат извършени асфалтови работи за възстановяване на настилката“, увери зам.-кметът на община Варна Христо Иванов. 

Проектът не предвижда цялостно асфалтиране на улиците след изграждането на канализацията, а само възстановяване на местата, където настилката е била отстранена. 

Снимка: btvnovinite.bg

Хората в района обаче са категорични, че ще обединят всички жалби и ще ги изпратят до европейските институции, защото общината не отговаря на тях. Следващата стъпка е да затворят пътя към „Златни пясъци“.