Предложения за изменения на закона за движение по пътищата правят карането на велосипед без каска незаконно. Колоездачите пък ще могат да ползват и бус лентите. Идеите за промяна вече пораждат конфликти между държавни власти и заинтересованите граждански сдружения. 

Иво Делин от „Велоеволюция” обясни в предаването „Тази сутрин”, че досега не са чули някой да е против това велосипедистите да карат в бус лентите. „Въпрос на една промяна в закона е. Градският транспорт доста лесно ни изпреварва, така че не вярвам да създадем задръстване за него. Бус лентите на много места са доста широки, така че има къде да се разминем”, обясни Иво Делин. 

Съществена промяна в закона за пътищата приравнява велосипедите с тротинетките. Владислав Стоицев, от асоциацията, която защитава правата на хората с тротинетки, смята, че в закона трябва да залегне това да могат да карат в бус лентите. 

Все още няма достатъчно добре развита велосипедна мрежа, липсата на инфраструктура принуждава хората да карат в пътното платно, а това е риск, смята той. 

Истински конфликт обаче предизвиква друго изискване – всички, които карат велосипед или тротинетка, да са с каски. Срещу това решение на Министерството на транспорта са и двете организации. 

Това би убило част от бизнеса с отдаването под наем на тротинетките, смята Иво Делин. Според него за каските не е доказано, че помагат при ПТП с автомобил. Изискването по думите му ще откаже много хора да карат велосипед.

Силно е препоръчително да се използва каска, но това няма да намали броя на произшествията, отбеляза и Владислав Стоицев.

Снимка: btvnovinite.bg

В становище на Министерството на транспорта се посочва, че всичко това се прави за безопасността на велосипедистите, като уточняват, че това е само предложение и то ще бъде обсъждано. 

От Държавната агенция за безопасност на движението държат тази промяна да засяга само лица до 18 години. 

Снимка: btvnovinite.bg

Цените на каските започват от 20-30 лева, но има и такива, които струват 150 лева.