„Игуаната се смята за незастрашен вид, но трябва да има регистрация. Всеки, които си закупи игуана, трябва да я регистрира в съответния РИОСВ. Получихме няколко обаждания от хора, които твърдят, че това е тяхната игуана. Когато питам дали е маркирана, казват че не е, а някои отговарят шеговито, че в България има много игуани”, обясни пред bTV д-р Радослав Михайлов – директор на зоопарка в Стара Загора. 

Еднометрово влечуго от този вид беше свалено от липа в града вчера. 

По думите му това говори, че тези които искат да отглеждат такива животни, не познават законодателството.

Снимка: btvnovinite.bg

Близо 10 души са участвали в спасителната операция вчера. С помощта на вишка животното е свалено, а след това е откарано в старозагорската зоологическа градина, която има статут на спасителен център. 

Директорът й д-р Радослав Михайлов съобщи, че игуаната е прегледана, нахранена и вече е сред себеподобни.

Сигналът е получен вчера следобед около 16 ч. на горещия телефон на община Стара Загора, обясни лекарят.

„Част от екипа на зоопарка е мобилизиран, когато отиват на място се оказва, че животното е на около 15 м височина – покатерено на липа. Беше взето решение да се действа с вишката, за да няма травматизъм”,  каза още лекарят. 

Снимка: btvnovinite.bg

Игуаните не са опасни животни, те са безобидни, листохранещи се, обичат да се катерят по високи клони. С неустойчива телесна регулация са, така че им трябват доста грижи в нашия климат. През зимните месеци трябва да се отглеждат с нагревателни уреди и да имат доста голямо количество вода, посочи още ветеринарят.