„Това, което знаем, е информацията, изнесена от Министерството на отбраната. Боеприпасът е ликвидиран. Това, което мен ме смущава, е твърдението, че трудно може да бъде разбрано какъв тип е дронът. Това не бива да е проблем. Целите на всяко едно военно разузнаване е да разпознава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да определя произхода на нещо, което е дошло на наша територия“.

Това каза в студиото на "Тази сутрин" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

„Най-вероятно дронът е дошъл по течението. С нарастването на напрежението в Черно море не е изключено да има провокации. Ние трябва да имаме по-изчистена процедура за действие и комуникация. От един 82-милиметров боеприпас се задейства парламента и то извънредно“, добави той.

„Важен е друг въпрос. При подобен инцидент в Полша тя получи допълнително комплекси „Пейтриът“, Словакия получи „Пейтриът“. В Румъния има голямо количество разузнавателни безпилотни самолети, имат бойни самолети, имат системи „Пейтриът“. България пропуска година и половина, бивайки член на НАТО, да поиска разполагане на ПВО системи, системи за въздушно и морско наблюдение“, подчерта Велизар Шаламанов.

„Първи при останките от дрона трябваше да бъдат военните разузнавачи и наистина да направят всичко възможно, за да установят на кого е този дрон. Представете си сценарий, при който Русия реши да извърши провокация и с дрон с украински означения удари третостепенен обект в България. Представяте ли си какво ще се случи в България? Ние сме уязвима страна и трябва да сме сериозни за уязвимостите, които много лесно могат да бъдат активирани от провокация“, каза още бившият министър на отбраната и е категоричен, че не може да се иска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

„Силите ни реагираха нормално. В тъмната част на денонощието има рискове за обезвреждане на боеприпаси. Това беше направено сутринта. Направи ми впечатление, че нямаха защитни облекла. Аз бих казал, че прекалено много шум и политическа истерия има, че един дрон с 82-милиметров боеприпас, който не е предизвикал нищо, толкова много шум се вдига“, коментира военният експерт ген. Съби Събев.

„В месеца тия екипи в страната и модулните групи обезвреждат многократно боеприпаси. Според мен не е имало спешна нужда, районът в Тюленово е бил отцепен“, допълни той.

„Във войната в Украйна дронният компонент се разширява. В Украйна производството на дронове е нараснало стократно за година. Те нямат тия средства като Русия, те използват всички възможности. Този дрон е за разузнаване, но той е пригоден като дрон камикадзе с поставянето на боеприпаса“, обясни ген. Събев.

„Не виждам каква е разликата дали дронът е руски, или украински. Той е изхвърлен от морето на нашия бряг“, коментира военният експерт.

„Несериозно е да се иска оставка за такъв инцидент. Опозицията трябва да бъде малко по-отговорна“, допълни Събев.