Дъждовете в Родопите наводниха пещерата Дяволското гърло и разрушиха част от инфраструктурата там.

„Нанесените щети са огромни – над 2600 литра в секунда валежи са влезли в най-голямата пещерна зала на Балканския полуостров, а именно залата на Дяволското гърло, която може да побере храм-паметника „Св. Александър Невски“, каза Владимир Солаков, представител на туристическата организация, която стопанисва обекта.

Вследствие на завлечен дървен материал, който е запушил сифона, залата се е напълнила, което е предизвикало огромен водовъртеж, а сифонът засмуква всичко. Унищожени са парапети, осветление, кабели и туристически маршрути.

„Повече от 60 000 прилепи зимуват в Дяволското гърло. Дни преди стихията таванът на пещерата беше черен от прилепи, които се готвеха да зимуват. След това бедствие всички са напуснали пещерата“, обясни още Солаков.

"Ситуацията в община Девин продължава да бъде извънредна, тъй като транспортният достъп до четири населени места – Триград, Жребево, Кестен и Водни пад, както и Дяволското гърло, е невъзможен. Не се знае докога ще бъде ограничено движението по общинския път, по който се стига до тях, тъй като на едно от местата, където е пропаднал пътят, теренът е сложен за работа“, обясни кметът на Девин Здравко Иванов.

Вчера е направена консултация със специализирани фирми. Има техническо решение за трайното възстановяване на този участък, но това ще отнеме много време и средства.

„Няколко екипа от общината успяха да стигнат до всички критични точки. Описани са щетите, които са оценени на над 4 млн. лв.“, допълни Здравко Иванов.

И тази сутрин в района има снеговалеж. Пътят на входа на Девин е подкопан от реката и е пропаднал. Движението е само в едното плътно.

Общините Смолян, Девин, Неделино и Рудозем все още са в бедствено положение. Частично бедствено положение е обявено за общините Мадан и Борино.

Няма бедстващи хора на територията на областта, съобщи за bTV областният управител. По данни на EVN без ток са селата Чавдар и Кушла.

Възстановено е движението по пътя Смолян – Девин, както и по пътя Девин – Доспат при участъка на село Тешел. Пътят Тешел – Триград обаче остава затворен. Жителите на Триград са осигурени с най-необходимото – храна и лекарства, тъй като достъпът до там е прекъснат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!