Водната стихия разруши част от моста, по който се стига до Дряновски манастир. Полагат се усилия да се възстанови, но от светата обител отказват да поемат дори част от ремонта на съоръжението.

Кметът на Дряново Мирослав Семов заяви пред bTV, че ще търси съдействие от комисията по бедствия и аварии, понеже щетите са доста сериозни.

Снимка: bTV

Това не е първата повреда на моста. Всяка година поне два пъти се ремонтира, добави Семов.

Снимка: bTV

Пластмасови отпадъци, наноси и изгнили дървета са избутани от водата, а една от възможните причини може да е непочистното дере.

Снимка: bTV

Семов обясни, че преди две години е предложено в лицето на митрополит Григорий да се измести отворът на манастира с няколко метра по-нагоре в същия вид, който има и да се зазида с каменна зидария долния отвор, за да повдигнем моста, като се запази автентичния вид и да не пречи на поречието на реката при подобни природни явления.

От няколко дни входът към моста е затворен. 

"Нямаме грижа за самия мост, не, ние нямаме грижа.Mилеем, но от много години е така. Общината има грижа за този мост, общината”, каза отец Онуфрий, Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил".

Снимка: bTV

Мостът  свързва манастирските имоти. Всяка година се руши и за ремонтите  плаща общината.

"Направихме един прост разчет, че всяка година ремонтиран този мост ще ни излезе много по-евтино, ако ние поставим някакъв друг вид архитектурно решение”, заяви Мирослав Семов, кмет на община Дряново.

Митрополията обаче отхвърля предложението с мотива, че нямат право да посягат на архитектурата на обителта.

Семов заяви още, че по моста минават 50 хиляди туристи годишно и е важно да се осигури безопасността им.

Освен това той е и връзка между манастира и природните забележителности в района, добави Милко Илиев, секретар на туристическото дружество в Дряново.

Снимка: bTV

Мостът към Дряновския манастир е един романтичен мост, основен подход към пещера Бачо Киро, която се посещава годишно от около 50 хиляди човека, добави още Илиев.

Вижте още във видеото.