Изчезва ли българското производство и как се отразява на цените евтиния вносен фасул от Албания, Египет, Азербайджан? Кореспондентът ни Елена Павлова потърси отговорите на тези въпроси в прочутото село Смилян, известно със смилянския фасул.

Цената на смилянския фасул е 16 лева за килограм, но тя не плаши купувачите. Продавачи разказват, че хората го купуват.

С цената си от 16 лева за килограм традиционният смилянски боб се оказва по-скъп спрямо средното за пазара. Данните показват, че 1 кг боб родно производство в магазините струва около 6 лева за килограм. Вносът от страни извън Евросъюза пък е почти двойно по-евтин - под 3 лв. за килограм.

В Смилян почти във всяка къща се отглежда фасул. Масово хората сеят между 1 и 2 дка и годишната реколта в района на Арденското корито е около 50-60 тона боб.

„В момента сеем около 2 дка смилянски фасул, като сеем от двата вида - смилянски фасул дребен и смилянски фасул едър. Очакваме добра реколта тази година въпреки жегите. Това е благодатна култура за нашия регион въпреки всичко - има и цена, има и търсене. Общо взето - продава се. И друго едно голямо предимство на фасула в сравнение с картофите - съхранението. Той е по-лесен за съхранение“, коментира производителят Банко Кичуков.

За да са сигурни, че потребителите ще платят наистина за смилянски боб, в момента е в ход защитата на марката "смилянски фасул" като европейска.

„Ако смилянският фасул се приготви правилно, неговите вкусови качества са гаранция, че е истински. Все пак да се знае, че от 1 кг може да се приготвят 16-17 порции фасул. Важното е, че фасулът е качествен - почти не се използват препарати за растителна защита и торове“, коментира още Кичуков.

Цената на пакетирания боб варира между 2,50 и 2,90 лева за половин килограм. Търговците споделят, че масово продаваният пакетиран боб е внос от трети страни.